Berita

Kahwin warga luar? Adakah ibu bapa bersedia menerima bakal menantu bukan warga Singapura?

Rumah tangga yang dibina warga Singapura dengan pasangan warga asing di sini kelihatan boleh bertahan setanding dengan rumah tangga...

· 1 min read >

Rumah tangga yang dibina warga Singapura dengan pasangan warga asing di sini kelihatan boleh bertahan setanding dengan rumah tangga yang dibina pasangan sesama rakyat negara ini.

 

Mendedahkan perangkaan di Parlimen baru-baru ini, Menteri Negara Kanan (Pembangunan Sosial dan Keluarga) Encik Sam Tan berkata kadar perceraian untuk perkahwinan bagi pasangan berbilang negara sebelum ulang tahun kelima dan ke-10 adalah sebanding dengan perkahwinan pasangan warga Singapura daripada kohort yang sama.

 

Encik Tan mendedahkan butiran itu semasa menjawab soalan yang dikemukakan Anggota Parlimen Dilantik (NMP) Cik Anthea Ong dan Encik Mohamed Irshad berhubung perkahwinan pasangan antara negara dan sokongan yang diberikan kepada keluarga sedemikian.

 

“Kami sedar bahawa pernikahan antara warga Singapura dan bukan warga mungkin menghadapi cabaran unik, seperti perbezaan rentas budaya,” kata Tan.

 

Beliau menyebut tiga inisiatif yang ditubuhkan oleh MSF untuk membantu pasangan itu – Program Persediaan Perkahwinan (MPP), Program Sokongan Perkahwinan (MSP) dan Program Persahabatan (FP).

 

Di bawah FP, sukarelawan terlatih dipadankan dengan pasangan bukan sewarga untuk membantu mereka menyesuaikan diri di sini. Lebih daripada 85 peratus peserta pasangan bukan sewarga melaporkan bahawa program itu telah membantu mereka menyesuaikan diri untuk tinggal di Singapura, kata Encik Tan.

 

MPP memberi tumpuan kepada isu-isu perkahwinan utama seperti peranan dan jangkaan, komunikasi, dan pengurusan konflik, manakala MSP mengikuti perkahwinan selepas MPP dengan membantu pasangan bukan pemastautin menyesuaikan diri dengan kehidupan di Singapura.

 

Encik Tan menambah bahawa program-program ini “diterima dengan baik”, dengan lebih daripada 98 peratus peserta MPP mengatakan bahawa ia telah menyediakan mereka untuk perkahwinan dan bahawa mereka boleh menerapkan apa yang mereka telah belajar untuk perkahwinan mereka.

 

Lebih daripada 97 peratus daripada peserta MSP berkata bahawa program ini telah membantu pasangan suami isteri untuk menyesuaikan diri dan tinggal di Singapura.

 

Encik Tan menambah bahawa MSF mengkaji semula MPP dan MSP untuk mengetahui sama ada ada kekurangan atau ruang untuk penambahbaikan.

 

Sekiranya pasangan ini memutuskan untuk bercerai, Encik Tan berkata bahawa ICA pada umumnya akan memudahkan penginapan berterusan pasangan bukan pemastautin di Singapura melalui Pas Lawatan Jangka Panjang yang boleh diperbaharui selagi mereka mempunyai hak penjagaan terhadap anak-anak muda.

 

“Ini adalah untuk membolehkan mereka menjaga anak-anak Singapura mereka di sini,” kata Encik Tan.

 

“Mereka boleh mendapatkan sokongan dari agensi-agensi masyarakat untuk pelbagai bantuan kewangan dan perkhidmatan sosial, dan pendekatan Pejabat Perkhidmatan Sosial untuk menilai keperluan mereka,” katanya.

 

Menurut perangkaan MSF, kadar perkahwinan antara warga Singapura dan warga bukan penduduk merosot sedikit antara 2011 dan 2015. Daripada semua perkahwinan yang melibatkan sekurang-kurangnya seorang warga Singapura, bilangan warga Singapura yang mendirikan rumah tangga dengan pasangan bukan penduduk merosot dari 30 peratus pada tahun 2011 kepada 27 peratus pada 2015.

 

Dalam kalangan perkahwinan sedemikian, kadar lelaki Singapura yang berkahwin dengan wanita bukan penduduk merosot daripada 80 peratus pada 2011 kepada 75 peratus pada tahun 2015, manakala kadar wanita warga Singapura yang berkahwin dengan pasangan bukan penduduk meningkat daripada 20 peratus pada 2011 kepada 25 peratus pada 2015.

 

Memandangkan Singapura bandar yang terbuka dan menarik pengunjung serta pekerja daripada serata dunia, kemungkinan bertemu jodoh antara warga dan bukan warga setempat tidak dapat dielakkan. Begitu juga, warga Singapura semakin terdidik dan kian selesa mengembara atau melanjutkan pengajian ke luar negara. Kemungkinan golongan muda Melayu yang bertemu pasangan bukan warga setempat juga satu kemungkinan.

 

Persoalan yang wajar dipertimbangkan adalah sama ada masyarakat kita bersedia menerima bakal menantu bukan warga Singapura. Ternyata dalam hal ini majoriti masih menyifatkan faktor agama lebih penting daripada warga.

This article is written by our writer. Feel free to share. 

Comments

comments

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *